Fotoalbum 'Kostuum rond 1840'

27 januari 2013

We zitten  in de periode van de romantiek. Je had in deze jaren twee duidelijke richtingen: de voorliefde naar een burgerlijke huiselijkheid en het verdiepen in het bijzondere en interessante verleden. Beide richtingen weerspiegelden zich in de kleding.

In Engeland begon met de regering van Victoria welke duurde van 1837 tot 1901 een tijdperk van preutse burgerlijkheid dat zijn invloed op de mode had. Typerend voor deze tijd was de opstand van de parijse kleermakers tegen het begin van de mechanisatie in de vervaardiging van kleding door de uitvinding van de naaimachine.

Het lijfje van de japon werd langer en was nog voor 1830 op de normale plaats beland.

Om het effect van een slanke taille te verhogen verbrede men de schouders en de rok door deze onderaan meer wijdte te geven. De mouwen waren verlaagd ingezet en wijdt bovenaan bij de polsen glad.

Een heel wijde rok die van voor naar achter geheel geplooid is echter op een klein gedeelte aan de achterzijde is de rok ingerimpeld.

Het lijkt een jurk maar het bestaat uit twee gedeeltes de rok is apart van het jak. Het jak zit op een paar plaatsen vast aan de rok. Het kostuum sluit middenachter door middel van haken en ogen. We zien op de belijning aan de voorzijde van koord een sierpatroon. De mouw is heel bijzonder. Het is een laag ingezette mouw en  een heel wijde mouw die over een groot gedeelte van de kop is ingerimpeld. Onderaan de rimpels wordt de mouw in toom gehouden door een sierband. Ook hieronder wordt een  hemd een korset en onderrokken gedragen

Maar dit korset is weer heel anders van vorm omdat nu ook een ander silhouet gevraagd wordt.