Fotoalbum 'Japon – 1772'

27 januari 2013

In het derde en vierde kwart van de 18e eeuw werden naast rokken en jakken ook rokken en verschillende modellen overjaponnen gedragen.

Hier zien we een effen zijden rok met daar overheen een gestreepte zijden Engelse overjapon, een robe á l’Anglaise. Bij dit model japon bestaat de achterzijde van het lijfje uit 1 lap stof die door het innaaien van plooien passend wordt gemaakt. De voorkant heeft een punt die over de rok valt. De rok van de overjapon die met hele fijne rimpels aan het lijfje wordt genaaid, heeft een klein sleepje.

De rok kan ook met 2 banden worden opgenomen en dan wordt de japon á la polonaise genoemd, een Poolse japon. De rok wordt dan namelijk in 3 delen verdeeld, net als het Poolse rijk dat in 1772 onder Rusland, Oostenrijk en Pruisen werd verdeeld.

Bij de mouwen van de japon is, zoals toen gebruikelijk was, de streep in de breedte verwerkt. Onder de mouwen komen kanten mouwstroken uit, engageantes. In de hals wordt een geborduurde batisten halsdoek, fichu, gedragen. Ook hier onder wordt een korset, hemd, onderrok en bus gedragen, dit voor de opvulling.