Fotoalbum 'Japon – 1770-1775'

27 januari 2013

Hier zien we een robe a la Française zoals dat gedragen werd tussen 1770 -1775. In de literatuur en in de kunst ontstond tegen het einde van de 18e eeuw een verlangen naar eenvoud en naar de natuur, dat moeilijk te rijmen viel met de gecompliceerde kostuums en de haartooien uit die tijd.

Rond 1760 is een reactie op het rococo merkbaar. Strakke lijnen en eenvoudige ornamenten verdringen steeds meer het krullige, luchtige van de voorgaande stijl. We moeten dan niet denken dat die trend een deugdzame tendens had verre van dat. Wederom luxe en praal maar nu in een lichtere gracieuzere vorm. Zelden is een kostuum een duidelijker weerspiegeling van zijn tijd geweest als het laat 18e eeuwse. Versieringselementen zijn zelfs in overvloed aan het kostuum toegevoegd maar in streng symmetrische vorm.

We zien dat duidelijk aan het kostuum van Marijke.  Het kostuum is gemaakt van een geborduurde zijde. We zien dat langs het front en langs de randen van de bovenste rok stroken van geplooide stof zijn gemaakt. Een heel karwei, kan ik U verzekeren. Het wordt allemaal met de hand gemaakt.

Het front wordt zelfstandig op het korset bevestigd het is dus niet vastgemaakt aan de japon.

Als we de achterzijde zien, vanuit de schouder-necklijn vallen een aantal plooien uiteen in een sleepje. Onder de plooien in de taille- ruglijn wordt de sleep als het ware op een strak onderlijfje vast gezet, waardoor de japon er ondanks de plooien er toch prachtig getailleerd uit ziet. De mouwen hebben een groot aantal stroken wat gecompleteerd wordt door het mooie antieke kant.

Gezien het belang van onderkleding wil ik U niet onthouden wat er onder deze japon gedragen wordt. We beginnen met een onderhemd direct op het lijf waar overheen een prachtige onderrok gedragen wordt. Hier overheen wordt het korset ingeregen. Dat korset is ook in overeenstemming met die tijd.Want met het veranderen van de mode veranderde ook het korset. De uitstraling van de kostuums vroegen daarom.

Over het korset wordt een stevige een soort van paniers gedragen die nodig zijn om de zeer brede heupen te accentueren. Over deze paniers wordt een zichtbare zijden onderrok waar overheen dan de eigenlijke japon valt.